Vi arbetar för att utveckla och bevara den Nordsvenska brukshästen

Nordsvenskens färger

Mångfald i färg och typ är lika gemensamt för gamla, ursprungliga raser som lättföddhet, sundhet och trevligt temperament. Därför är det lika viktigt att bevara nordsvenskens färger som dess övriga egenskaper. Här kan du läsa mer om de färger som är godkända inom den nordsvenska brukshästen.

Fyra grundfäger
Alla hästar har en så kallad grundfärg. Det finns fyra stycken grundfärger: svart, brun, fux och svartbrun. Dessa kan sedan spädas ut eller på annat sätt modifieras av olika anlag. En häst kan också ha flera olika anlag på samma gång.

Inom den nordsvenska rasen är följande färger tillåtna: brun, svartbrun, svart, fux, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell samt blacka varianter av dessa färger. Avblekbar skimmel är också tillåten om härstamningen kan bevisas gå tillbaka till de norska så kallade blåhästarna. 

Fakta

Mer om de olika färgerna
Våd 1908 e. Järpe 1801 ue. Åkve 1673

En svart häst har svarta täck- och skyddshår. Det innebär att hela kroppen, inklusive man och svans är svarta. En svart häst kan ibland se mer ut som brun, då pälsen bleks i solen, och då är det lätt att bli lurad och tro att hästen istället är mörkbrun. Men det är bara pälsen som bleks, inte anlagen, så hästen är fortfarande svart.

Od 2101 e. Odar 1859 ue. Isvind 1924

När gulanlaget hamnar på en brun häst blir den gulbrun. Gulanlaget bleker/späder ut den bruna färgen och gör den betydligt ljusare, nästan gulaktig. Men den svarta färgen på ben och tagel späds endast lite. Precis som med de bruna hästarna varierar nyansen från ljus, nästan vit, till mörkare kopparfärgad.

Lysbläsa 23287 e. Silfvers Oktav 1862 ue. Pollux 1803

Gulanlaget kan såklart också hamna på en fuxfärgad häst. Då bleker anlaget ner den ”röda” färgen på päls och tagel samt ger den en jämnare gul ton. Färgen heter isabell. När nordsvenskar är isabellfärgarde härleds anlagen ofta till de norska dölehästar som importerats till Sverige. Men hästen på bilden har helt enkelt fått sin färg av att anlagen fux och gulanlag har kombinerats genom svenska nordsvenska hästar.

Ene-Blacken 1923 e. Juvenal 1799 ue. Ysterman 1717

När en häst har svart grundfärg plus blackanlag så heter färgen musblack. Även blackanlaget, precis som gulanlaget, bleker grundfärgen på kroppen och bålen. Men det tillför också ett antal speciella blacktecken. Exempel på sådana tecken är zebraränder på benen, grepp vid manken och ål längs ryggen. Ålen börjar bakom öronen och går längs mankammen hela vägen bak och ut i svansen. En blackfärgad häst brukar också vara något mörkare, mer lik sin grundfärg, på nosryggen och benen. 

 

Mist 23715 e. Ene-Blacken 1923 ue. Järpe 1801

När blackanlaget hamnar på en brun häst ser det ut såhär. Hästen på bilden är ljusbrunblack. Hennes mamma är brun och hennes pappa är musblack. Hon har alltså fått sin grundfärg från mamma och sitt blackanlag från pappa. Blackanlaget har blekt den ljusbruna grundfärgen samt tillfört de tidigare nämnda blacktecknen på ben och rygg. 

Vessla-Blåa 22-13-0033 e. Vrake 1994 ue. Uddson N-02-2013. Foto: Louise Woouw Painter.

En häst som har detta anlag föds med en vanlig färg. Exempelvis svart, brun, fux, isabell. Med åren bleknar färgen bort, med början på huvudet (runt ögonen), och ersätts med vita täckhår. Man och svans bleknar också och blir vita. Själva avblekningen går olika fort och vissa individer är inte färdigblekta innan de är 10-12 år gamla.

Denna färg har aldrig varit vanlig inom den nordsvenska rasen. Men hittills har man lyckats bevara den genom att använda de norska ”blåhästar” av rasen Döle som norrmännen avlat på. Hästen på bilden föddes med grundfärgen brun. Skimmelanlaget kommer göra att den till slut är helt vit. Bilden togs när hästen var ett år gammal.

Stäng meny