Vi arbetar för att utveckla och bevara den Nordsvenska brukshästen

Lördagen den andra augusti hälsades föreningsmedlemmar och andra hästintresserade från hela landet välkomna till Kronobergs distrikt och Hästdagen 2014. Då fick vi se resultatet av nästan två års planering och förberedelser. Och det blev en heldag att minnas. Fylld med härliga nordsvenskar hästar och uppskattningsvis fler än 1500 besökare! 

På denna sida sammanfattas dagen och våra förberedelser inför den. Samtidigt lämnar vi över stafettpinnen till FNH Dalarna och Rättvik inför 2015 års Hästdag. Lycka till!

Traditionellt upplägg

Senast arrangemanget hölls i Kronobergs län var år 2000. Då hölls aktiviteterna på Naturbruksgymnasiet i Ingelstad. Den här gången var platsen Tingsrydtravet som ligger cirka en km utanför Tingsryds samhälle. En fin anläggning med bekväma stallar för hästarna och servering av mat för de tvåbenta besökarna. 

Dagen följde ett för FNH:s hästdagar traditionellt upplägg. Förmiddagen bestod av invigning, presentation av länets avelsmaterial med visning vid hand, och ett flertal uppvisningar där nordsvenskens mångsidighet lyftes fram. Exempel på de uppvisningar som bjöds på är hoppning, precisionskörning, akademisk ridkonst och trickträning. 

Eftermiddagen ägnades åt att fira föreningens 90-års jubileum och att genomföra samtliga av dagens draglagsprov. 

Inne på området fanns det visning och försäljning av hästtillbehör och redskap, samt möjlighet att prova på att rida nordsvensk.

Se dagens fulllständiga program >

Läs mer om dagens uppträdande ekipage >

Många deltagande hästar

Totalt deltog 65 hästar under dagens arrangemang. 49 av dem visades under förmiddagens presentation av länets avelsmaterial. Klasserna som hästarna visades i var ston 3-år, ston med föl, ston äldre än 3 år, valacker och hingstar. Utöver den individuella visningen presenterades också fyra sto-stammar och två familjegrupper från länet. 

Se katalogen över deltagande hästar i avelspresentationen >

Draglagsprovet

Tjugotre av hästarna som visades i avelspresentationen deltog också i eftermiddagens draglagsprov. Banan för provet, en nästan 400 meter lång terrängbana, var belägen i ett skogsområde intill travbanan. Där fanns goda möjligheter för besökarna att följa ekipagen på nära håll. Redskapen som drogs var timmerkälkar lastade med massaved.

Följande ekipage fick hederspris för sitt deltagande i draglagsprovet:

Molillan 22-10-0091 och Sune Petersson, Backaryd. 

Pris: Draglinor, skänkta av Floby Överskottslager.

Vimsa 22-09-0073 och Henric Stenbeck, Tingsryd. 

Pris: Boken ”Sunt hästmannaskap & körning” av Hans Sidbäck.

Rolex 1937 kusk Tobias Sandahl, Tävelsås. 

Pris: Spännbjörn, skänkt av Stall Bjurnäset.

Se resultaten från dagens draglagsprov > 

Föreningen firade 90 år

I samband med att FNH firade sitt 90-års jubileum fanns också de fem ekipage som utgorde Sommarforan 2014 på plats. Foran hade då kört från Moheda till Tingsryd via Huseby och Sirkön. En resa på cirka nio mil under tre dagar. Resan blev uppmärksammad i radio, tv och tidning och hjälpte till att sprida information om hästdagen och den nordsvenska hästen.

Läs mer om sommarforan 2014 >

Årsmöte

Föreningen Nordsvenska Hästens årsmöte hölls klockan 17:00 i Dackeskolan inne i Tingsryd. Det fanns möjlighet att åka buss mellan skolan och travbanan.

Under årsmötet delades följande priser och utmärkelser ut:

Stora avelspriset

Petronella och Dennis Hildingsson för stoet Randi 21471. Priset, som är sponsrat av Agria, delades ut av Agrias representant Anna-Karin Fröhlich.

Avelsdiplom

Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg för stoet Fredriksdals Nelly 23252

Karl-Inge Karlsson, Tollarp för stoet Pärlan 22802

Anne Kron, Högsjö för stoet Edit 22446

Emma Norén för stoet Julia 23199

Ackordshäststiftelsens pris

Stig Rodin, Spekeröd

Belöning för största ökningen av antalet betäckningar 2013 (en check på 10 000 kr)

FNH Västmanland (Västmanland distrikt)

Hingsthållare

Willy Wallberg, Åtvidaberg

Förtjänstfullt avelsarbete

Wiktoria Lindqvist, Moheda uppvaktades med en gåva för förtjänstfullt avelsarbete med att bevara mångfalden och samtidigt föra exteriören framåt inom den nordsvenska rasen. Grattis!

FNH Kronobergs ordförande Wiktoria Lindqvist tog också emot en gåva från Östergötlands dristrikt i form av den fina boken ”Hästar och Östgötar”. Wiktoria har beslutat att boken ska tillhöra Kronobergsdistriktets ”bibliotek” och på så sätt vara en tillgång för alla medlemmar under en lång tid framöver.

Läs protokollet från årsmötet > 

Middag och grillkväll

På kvällen hölls en gemensam middag i ett stort festtält på travbanans område. De drygt 200 personer som anmält sig till middagen serverades både god mat och underhållning.

Enligt tradition brukar de besökare som har anlänt på fredagskvällen samlas för en gemensam grillkväll. Denna tradition fortsatte även i år när cirka 100 personer samlades på travbanans område för att grilla och umgås dagen innan det stora evenemanget. Många långväga besökare valde att campa med husvagn eller husbil i anslutning till travbanans område. Andra bodde på pensionat och andra campingplatser i närheten.

Planering och förberedelser

Hästdagen 2014 var resultatet av nästan två års planering och förberedelser. Redan tidigt i planeringen bildades ett antal arbetsgrupper som skulle hjälpa styrelsen. Varje grupp tilldelades en gruppledare och fick ansvaret för en del av arbetet. Därefter fick alla medlemmar möjlighet att erbjuda grupperna sina tjänster. 

Så här fördelades ansvaret mellan grupperna:

  • Körbana och körprov – Gruppledare: Jerry Freij
  • Sponsorgrupp, marknadsföriigas – Gruppledare: Willy Berglund
  • Avelsgrupp, genomgång/uttagning av länets avelsmaterial – Gruppledare: Anna Berglund 
  • Uppvisningsgrupp, programmet/uppvisningar – Gruppledare: Marlene Salomonsson
  • Stallgrupp, bokningar, stallarna – Gruppledare: Erene Lindahl 
  • Ungdomsgrupp, ungdomsaktiviteter – Gruppledare: Sandra Rudolfsson 

Övning inför draglagsprov

Ambitionen inför Hästdagen var att eftermiddagens draglagsprovet skulle genomföras på ett säkert sätt, med gott resultat för samtliga deltagare. Därför ordnade föreningen löpande under hela första halvåret tillfällen för medlemmarna att träna. En gång i månaden träffades ett varierande antal ekipage hemma hos Jerry och Yvonne i Bjurnäset utanför Rottne.

Vid tillfällena fanns möjlighet att dra släpor lastade med litet timmerlass på en mycket trevlig slinga i skogen. Förutom körning med häst bjöds det självklart också på fika och trevligt umgänge. Med facit i hand ledde dessa träffar både gott resultat på draglagsprovet och en fin gemenskap deltagare emellan.

Stäng meny