Vi arbetar för att utveckla och bevara den Nordsvenska brukshästen
Arne Johansson
Arne Johansson

Berätta lite om dig/er

Jag bor tillsammans med min fru på mitt föräldrahem Osnaköp Södergård i Pjätteryd, Älmhults kommun. Jag är uppväxt med hästar då min far hade ardennerhästar som jag körde en hel del under skolåren. I vuxen ålder återupptog jag hästintresset med att rida på ridskola under tio-talet år.

Hur kommer det sig att ni är intresserade av just den nordsvenska brukshästen?

Intresset för Nordsvenska brukshästen tillkom lite av en slump. När min dotter började intressera sig för ridning och skaffade sig ponny tyckte jag att det passade att jag också skaffade mig en häst. Jag var mest inne på ett halvblod att rida, men min fru tyckte inte om höga och stirriga halvblod så jag tänkte om och köpte min första nordsvensk i stället. Det blev det 4-åriga stoet Linna 22-95- 0180 efter Ruter 1886. Hon var varken körd eller riden när jag köpte henne, men blev en bra kör- och ridhäst.Trots några försök, lyckades jag tyvärr aldrig få något föl efter henne.

Vilken tycker du är rasens bästa egenskap?

Att den är så mångsidig, mycket trevlig både att rida och köra.

Har du några hästar? I så fall vad för några och vad använder du dem till?

I stallet finns för närvarande 8-åriga stoet Finesse 23665 efter Rapid 1879. Efter henne har jag 2-årige valacken Akilles efter Opus 1860 och 1-åriga stoet Brisa också efter Opus . Dessutom går min dotters pensionerade tävlingsponny, New Forest valacken Zirocco II här och njuter av ålderns höst.

Numera nöjer jag mig med att köra (och köra in) mina nordsvenskar.

Vad tror du är nyckeln till att säkra rasens framtid?

Att bredda underlaget för intresset dvs. att få ungdomar (är väl mest tjejer) att förstå vilket bra och tålig ridhäst nordsvenska brukshästen är. Satsa på att få in välskolade nordsvenskar på våra ridskolor.

Vad kan ni erbjuda i form av mentorskap eller utbyte av tjänster till andra FNH-medlemmar eller utomstående intresserade?

Jag kan erbjuda provturer med vagn, släde m.m. för alla som är intresserade. Delar gärna med mig av den lilla erfarenhet jag har.

Fråga från Magnus Björkman: Vad kan vi göra för att sprida intresset kring nordsvenska hästen?

Samma svar som jag gett till att säkra rasens framtid.

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till? Har du någon egen fråga du vill ställa till personen/personerna?

Jag skickar vidare stafettpinnen till en veteran i sammanhanget Jerry Freij Bjurnäset Rottne.

Min fråga till Jerry är: Tycker du att nordsvensken förändrats under din tid? Te.x. rörelser, storlek, lynne?

 
Stäng meny