Vi arbetar för att utveckla och bevara den Nordsvenska brukshästen
Anna Berglund och Sofie Johansson
Anna Berglund och Sofie Johansson

Berätta lite om dig/er

Vi är två systar som hela livet hållt på med hästar. Jag fick min första häst när jag var tre år och sen har de bara fortsatt. Som barn tillbringade vi all ledig tid (kanke även den som skulle gått till skolarbete) i stallet hos farmor och farfar i Ryd, Moheda.

Hur kommer det sig att ni är intresserade av just den nordsvenska brukshästen?

Vi är uppväxta med farfars nordsvensk Emil (e: Hajdon 1689 u: Stjärna ue: Tajlor 1538). Emil var en mycket speciell häst. Han hade en oerhörd personlighet och var otroligt vänlig och snäll. Han var mycket brukbar, dock gillade han inte att bli riden.

När de var dags att flytta hemifrån tog jag med två hästar dock ingen Nordsvensk. Först efter ett par år köpte Sofie farfars sista häst, ett Nordsvenskt sto som hette Dimma 23 218 ( e: Rapid 1879 u: Duva 22 428 ue: Banér 1708). Dimma fick fyra föl hos oss innan vi mycket tragiskt fick ta bort henne när hennes sista föl bara var tre veckor gammal. Hon kommer alltid saknas här hemma.

Vilken tycker du är rasens bästa egenskap?

Emil hade allt de jag själv tycker är typiskt för våra Nordsvenskar. Han var alltid pigg och arbetsvillig men aldrig het. Alltid vänlig och snäll men med en räv bakom örat. Stor och tung men väldigt smidig. Busig och påhittig men aldrig illvillig och dum. En häst med enorm personlighet och ett mycket stort hjärta. Det är just detta som jag älskar hos våra kära Nordsvenskar.

Har du några hästar? I så fall vad för några och vad använder du dem till?

I dag finns det sju nordsvenska på gården. Två av dem är Dimmas avkommor; Dior 2019 och Disa. Sen har vi ett sto köpt från Kalix som heter Uma (e: Isman), treårsvalacken Pius, ettårstoet Dixa och så våra två årsföl Umilia och Dimmer.

Vi är både intresserade av avel och att bruka hästarna. Vi både rider och kör.

Vad tror du är nyckeln till att säkra rasens framtid?

Jag har ganska stora förhoppningar att våra barn i framtiden skall ha möjliget att bruka och ta del av de nordsvenska hästarna. Jag hoppas att man avlar så smart att man behåller brukbarheten och det goda lynnet hästarna idag står för. I den tid vi lever tror jag de är viktigt att kunna erbjuda lugna trevliga individer som inte är helt tokiga trotts ett par veckors vila.

För mig personligen tycker jag de är viktigt att behålla statusen som en god körhäst med de fantastiska bruksegenskaper den har. Sen är de givetvis roligt att man även rider sin Nordsvensk men vi får inte tappa körningen. Kan vi bara erbjuda marknaden välhanterade och välskolade individer tror jag det finns en ljus framtid för nordsvensken.

Vad kan ni erbjuda i form av mentorskap eller utbyte av tjänster till andra FNH-medlemmar eller utomstående intresserade?

Vi har en del aktiviteter hemma där barn och ungdomar får komma och umgås med Nordsvenskar. De får provat på att köra, rida, borsta, fläta manar och lära sig om hästar i allmänhet.

Vi försöker alltid gå ut och prata med dom som stannar och vill titta/klappa på hästarna. Vi tror att det är viktigt att visa de yngre våra hästar för att väcka intresset och kanske i en framtid de själva välja att köpa nordsvensk. Alla, både ung som gammal, fascineras av deras reslighet, klokhet och lugn.

Fråga från John-Peter och Maria:

Vilka egenskaper tycker ni är viktigast hos en godkänd hingst? vad är det vi ska avla på inom FNH?

För vår del är brukbarheten otroligt viktig. Jag tycker att våra hingstar ska användas. Vi väljer bara hingstar som vi vet körs regelbundet, gärna dom som går för flera redskap och som används jord och skogsbruk. Tycker att köregenskaperna är så viktiga att föra vidare till nästa generationer för att kunna garantera goda bruksegenskaper i framtiden. Sen tycker jag de är viktigt att avla så inte vårt avelsmaterial blir för smalt stammässigt. Det gäller att vi i framtiden har en genetiskt stark population och de är bara vi stoägare som kan styra de med valet av hingst.

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till? Har du någon egen fråga du vill ställa till personen/personerna?

Vi skickar stafettpinnen vidare till Magnus Björkman i Virestad.

Till honom vill vi också ställa frågan: Vad tycker du de är viktigt att tänka på när vi avlar för framtida bruk av den nordsvenska hästen?

Stäng meny