Vi arbetar för att utveckla och bevara den Nordsvenska brukshästen
Maria och John-Peter Lindberg
Elvan o Kalle i par
Maria och John-Peter Lindberg

Berätta lite om dig/er

Maria (31 år) och John-Peter (33 år) Lindberg bor på gård Bjurbäcken i skogen utanför Uråsa med sina två döttrar (3,5 år respektive 8 månader gamla), två katter och tre Nordsvenska brukshästar. Maria är frilansande journalist och fotograf (men är mest föräldraledig just nu). John-Peter, också kallad JP, arbetar som byggnadstekniker på ett konsultföretag i Växjö.

Vi driver även hästverksamhet i mindre skala med uppdragskörningar (exempelvis bröllop), kurser i körning och lite avel.

Hur kommer det sig att ni är intresserade av just den nordsvenska brukshästen?

Det började med att Maria för drygt 10 år sedan ringde på en annons om medryttare på en D-ponny. Ponnyn visade sig vara en treårig nordsvensk. Både Maria och JP red och körde denna lilla nordsvensk och föll pladask för rasen. När det sedan blev dags att skaffa egen häst var valet av ras självklart, en så mångsidig och vacker häst är ultimat för oss som både vill köra i skogen, finköra, köra på utflykter, rida i skogen, rida dressyr och bruks samt hoppa lite.

Vilken tycker du är rasens bästa egenskap?

Det är just mångsidigheten. Det är en lugn och stabil ras som samtidigt har egen motor och mycket energi och arbetsvilja. Den är viktbärande utan att vara för stor.

Har du några hästar? I så fall vad för några och vad använder du dem till?

Vi har tre nordsvenskar:

Kalle, 24 år, är vår klippa och har lärt oss OTROLIGT mycket inom körning. Tack vare hans stabilitet, lugn och tålamod har vi kunnat prova på och lära oss saker som vi aldrig hade kunnat göra annars. Numera är han halvpensionär, men både rids och körs regelbundet. Han går fortfarande uppdragskörningar men gör inga tunga skogsjobb längre. Vår dotter på tre år rider gärna på Kalle. Hon och Maria sitter tillsammans på hans rygg och rider i alla gångarter ute i skogen.

Elvan, 5 år, är ett diplomsto med 42 poäng (e: Elveligutten 1959 u: Bella 23377 ue: Belltino 1918). Vi köpte henne 8 månader gammal från uppfödaren Lennart Wiktorsson, Urshult. Med hjälp av Annika Svensson, Urshult, har vi kört in henne och senare även ridit in henne. Hon har börjat användas i verksamheten med uppdragskörningar och är under vidare utbildning inom ridningen.

Danzig, 1 år, är Elvans son (e: Dior 2019). Danzig grundhanteras och förbereds för inkörning. Han har ärvt sin mors och fars trevliga lynne och är väldigt orädd, lugn och stabil. Tanken är att han i framtiden ska ersätta Kalle i verksamheten.

Vad tror du är nyckeln till att säkra rasens framtid?

Att få upp ögonen på folk för hur mångsidig den är. Att det inte är någon tråkig, slö och seg häst – tvärtom! Många som är skogsmullar eller rider dressyr och hoppning, men som inte tänker satsa på Grand Prix, skulle trivas väldigt bra med en nordsvensk. Man får alla fördelar med ett bra steg, energi och styrka men slipper nerver och stirrighet. Det är skönt med en stabil häst som det är fart i! Att lobba för att få in den på ridskolor är en bra idé. Även turridning skulle den kunna användas till i större utsträckning. Det finns ju ett turist-intresse i att det är en svensk ras. För turister från andra länder borde det vara mer intressant att rida på/åka efter en svensk häst än en hästras från ett annat land. Man vill ju uppleva rasen i sitt rätta element så att säga.

Vad kan ni erbjuda i form av mentorskap eller utbyte av tjänster till andra FNH-medlemmar eller utomstående intresserade?

Vi kan ge introduktionskurser/lektioner i körning. Här finns möjlighet att prova på att rida nordsvensk och åka vagn eller släde och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet.

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till? Har du någon egen fråga du vill ställa till personen/personerna?

Anna Berglund och Sofie Johansson, Östad, som har godkända hingsten Dior 2019 och som visade treårshingsten Pius på Grevagården 2015.

Våra frågo till dem är: Vilka egenskaper tycker ni är viktigast hos en godkänd hingst? vad är det vi ska avla på inom FNH?

Stäng meny